ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

La Garriga d'Empordà

Paratge natural, cultural i paisatgístic

L'espai anomenat la Garriga és una zona poc coneguda allà on la plana de l'Empordà es comença a fer muntanya. El seu relleu és suau, ondulat i de poc pendent, l'alçada màxima del qual supera lleugerament els 200 m. La seva superfície aproximada és de 1.245 ha i es troba repartit entre els termes municipals de Llers, Avinyonet de Puigventós, Vilanant, Biure i Pont de Molins.

Es tracta d'un paratge típicament mediterrani amb un excepcional patrimoni d'arquitectura de pedra seca que inclou feixes, parets, recs i barraques, construït i utilitzat pels habitants de la zona d'antuvi, però que ha arribat als nostres dies força abandonat i que requereix d'un esforç per conservar-lo i recuperar-lo.

Barraca mig reduïda d'Avinyonet de Puigventós  Detall interior d'una barraca a Avinyonet de Puigventós  Volta de barraca    El nom de pedra seca ja ho diu tot: construccions amb pedra autòctona més o menys desbastada i cap material de cohesió, ni calç, ni ciment. Només paciència i habilitat de milers de mans. I així, barraques, camins, parets, feixes, passeres i recs. Una vertadera xarxa d’infraestructures, en diríem avui, que va transformar zones ermes en llocs productius. Com deia Josep Pla, “una arquitectura de l’enginy i de la necessitat”.

Vista aèria de la Garriga d'EmpordàMurs i camins dibuixen una linealitat d’imponent riquesa visual

Es tracta d'un indret sec i rocós, de terra baixa, ocupat, majoritàriament per garrigues de coscoll. Un territori que, tot i el seu aspecte aspre, inhòspit, no deixa de ser un indret que amaga molta vida.

Garric versus olivet     Foto des de l'interior d'una barracaAvui a la Garriga hi ha una imatge que parla sola. En una sola mirada, a cantó i cantó de paret, l’abans i el després: la duresa del garrigar, erm, i el conreu, endreçat, de l’olivar. Quan l’home desapareix, però, el garric retorna als seus dominis.

 

Per a més informació, pots consultar l'exposició de "LA GARRIGA D'EMPORDÀ, PAISATGE DE PEDRA, PAISATGE VIU".

També podeu consultar el mapa de les barraques catalogades com a BCIL clicant sobre el següent enllac: MAPA BCIL AVINYONET.