ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Escarabat morrut

La plaga de l’escarabat morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) continua amb la seva expansió a països de tot l’arc mediterrani europeu i africà. És per aquest motiu que la UE manté vigent la Decisió 2007/365/CE de mesures d’emergència contra aquesta plaga, la qual ha estat modificada per la Decisió 2008/776/CE i la Decisió 2010/467/CE per tal d’adaptar-se a la situació i evolució de la plaga a tot el territori de la Unió Europea. Catalunya també està patint l’expansió de la plaga a nous indrets del territori i a noves palmeres, essent la canària (Phoenix canariensis) la més afectada, les quals, si no s’adopten mesures de control immediates, moren als pocs mesos de ser atacades. També pot afectar altres espècies de palmeres, especialment les del gènere Phoenix i de forma més puntual altres espècies.

L'escarabat de les palmeres
El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus Olivier) és un insecte de l'ordre dels coleòpters que produeix danys importants a les palmeres i s'ha detectat a diversos indrets de Catalunya.
L'insecte, d'entre 2 cm i 5 cm, de color vermellós, i amb una mena de bec allargat, pot provocar la mort de diferents espècies de palmeres. A Catalunya, pràcticament, tots els exemplars infectats són de l'espècie canària.

Escarabat morrut de les palmeres

Expansió i zones afectades
El morrut de les palmeres és originari de la Polinèsia i va arribar a la península el 1995, però el primer focus a Catalunya es va detectar l'any 2005 a municipis del Baix Penedès.
D'ençà d'aquella data, la plaga d'aquest escarabat s'ha estès fins altres indrets, principalment al Maresme.

Símptomes
És difícil detectar la presència de la plaga en els seus atacs inicials. La caiguda de fulles i la presència de capolls al punt d'inserció de les fulles són els primers símptomes de la presència de la plaga.
En poques setmanes, la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, i origina la mort de la palmera. En el cas de la palmera datilera també es registren atacs a la base dels troncs.

Prevenció i protecció
D’acord amb la normativa vigent, els propietaris (ajuntaments i particulars) de palmeres afectades han de prendre mesures per evitar la propagació de la plaga. Aquestes mesures són bàsicament les següents:
- Vigilar totes les palmeres, especialment les canàries.
- Comunicar al Servei de Sanitat Vegetal, mitjançant la bústia electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. de la presència de palmeres sospitoses o afectades.
- Si es detecten palmeres afectades i es vol intentar salvar-les caldrà:
        1. Aplicar de forma immediata tractaments insecticides de xoc o
        2. Sanejar o eliminar al màxim la part afectada i posteriorment tractar.
- Si es detecten palmeres afectades i no es vol/pot intentar salvar-les perquè ja estan massa afectades, caldrà:
        1. Extreure i destruir totes les parts afectades de la palmera o
        2. Realitzar tractaments de xoc per tal d’eliminar la plaga.

Avinyonet de Puigventós és un dels municipis on hi ha focus de plaga, bàsicament en palmeres canàries, que són les més sensibles, per tant, és recomanable fer tractaments fitosanitaris preventius de forma periòdica per tal que no siguin atacades per l’escarabat. 

En el web www.gencat.cat/agricultura, en l’apartat “Sanitat Vegetal”, trobareu una àmplia informació sobre altres qüestions.