ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

El Manol

El Manol al seu pas per AvinyonetParatge natural

El riu Manol és un dels principals cursos fluvials de la comarca i constitueix, juntament amb la Muga, un dels connectors biològics més importants de l’Alt Empordà.

El Manol és un afluent de la Muga pel costat dret. El seu nom podria derivar d'amnis (riu), amnolus (riuet) o manare (rajar).

Neix prop de Lliurona a la Tossa d'Espinau, a 1.089 metres d'altitud, i acaba al passadís de Vilanova de la Muga. És un riu de cabal irregular, com correspon a un riu mediterrani, de caràcter intermitent, amb secades a l'estiu i crescudes en època de pluja.

Per tant, el funcionament del riu depèn en gran mesura del règim de pluges produïdes al conjunt de la seva conca. Malgrat que en els moments sense aigua el riu presenta un aspecte entristit, quan l’aigua reapareix recupera la seva esplendor i el riu s’omple de vida. És el moment en què s’hi poden observar peixos, serps, granotes i nombrosos ocells d’ambients humits com l’ànecs coll-verd, la polla d’aigua, les fotges, els bernats pescaires, els martinets blancs o de més difícils d’observar com el martinet menut. Un ocell emblemàtic del Manol és l’abellarol. Aquest ocell de colors estridents (verd, blau, vermell), que recorda els ocells exòtics d’altres contrades, fa els seus nius als marges del Manol on hi viu en colònies i ocupa el cel amb el seu vol i cant característics.

Juntament amb la fauna, la vegetació és un dels valors naturals del Manol. La vegetació de ribera, que va associada als cursos d’aigua i a les zones humides, és considerada un valor natural de primer ordre i requereix vetllar pel seu manteniment: verns, pollancres...