ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Església de Sant Esteve

Sant Esteve d’Avinyonet. Façana de ponent, molt reformada, amb la portada i les obertures del campanar

Edifici religiós bastit a principis del segle XV pels homes de la vila, amb el suport dels hospitalers, per substituir l'antiga església parroquial destruïda anys abans per una inundació del Manol. Com era habitual en un orde militar, com el de Sant Joan, l'edifici és una veritable fortalesa, atès que compta amb un fossat defensiu i merlets i matacans a la part superior. Actualment es troba ubicada dins el recinte del Castell de la Comanda Hospitalera d'Avinyonet.

L'església parroquial de Sant Esteve d'Avinyonet, amb elements de distinta cronologia, és actualment un edifici d'una nau, de planta rectangular, de murs emmerletats i atalussats per tal com restà integrada en el veí castell. El temple romànic fou reconstruït al segle XV (època de la fortificació) i reformat al segle XVIII. Amb l'entrada a llevant i l'altar a l'extrem de ponent, orientació capgirada en relació a la disposició tradicional dels temples cristians. Sobre la porta del segle XVIII es col·locà el timpà de la portalada romànica que tenia una imatge de Jesucrist avui molt malmesa.

Gran edifici que mostra elements de diferent cronologia. Actualment, i després de diferents reconstruccions, està format per una nau de planta rectangular amb l'entrada a llevant i l'altar a l'extrem de ponent, orientació capgirada en relació a la disposició tradicional dels temples cristians. 

Detalls de l'església:
Creu de malta        Curiosa obertura en forma de pany de clau que il·lumina tènuement l’interior de l’església