ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Caparreta japonesa

Darrerament, al nostre territori ha aparegut i comença a prendre rellevància una plaga dels cítrics (tarongers, llimoners i mandariners): Unaspis yanonensis, comunament coneguda com la “caparreta japonesa” (insecte).
La caparreta Unaspis yanonensis (Homoptera: Diaspididae) és una plaga perillosa dels cítrics, que deprecia la fruita i, en casos d’atac greu, pot arribar a matar l’arbre. Una vegada introduïda en una zona, es dispersa de forma natural: per ocells, insectes, el vent, restes de material vegetal i altres. És, aquesta, una plaga considerada de quarantena, i per tant s’han de prendre les mesures necessàries per eliminar-la i així evitar-ne la dispersió.

A les províncies de Barcelona i Girona, la plaga afecta sobretot cítrics ornamentals urbans (a carrers, parcs i jardins) i jardins privats. En els darrers anys es té constància de la presència i propagació progressiva de la plaga a les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i l’Alt Empordà. Si no s’atura, aquesta plaga afectarà encara més zones del nostre territori.

Per tal d’evitar la propagació de la plaga, la Generalitat va publicar l’Ordre ARP/237/2003, de 20 de maig (DOGC 30-5-03), per la qual es declara l’existència oficial de la plaga Unaspis yanonensis i s’estableixen les mesures de lluita següents:

  • Mantenir una vigilància periòdica sobre els cítrics presents al vostre municipi.
  • Comunicar al Servei de Sanitat Vegetal, mitjançant la bústia electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o altre conducte, la detecció d’arbres sospitosos o afectats.
  • Sobre els arbres afectats s’ha de efectuar una poda exhaustiva, retirant tota la zona afectada per la caparreta.
  • Les restes vegetals de la poda han de ser portades a la deixalleria amb la major brevetat possible. No s’han de deixar mai a l’aire lliure durant un temps prolongat. En cas de no poder portar-les a la deixalleria immediatament, s’hauran de posar en bosses tancades mentrestant.
  • Un cop feta la poda, com a mesura preventiva, s’hi aplicarà oli parafínic.

Us podeu descarregar el full informatiu clicant aquí.

En el web www.gencat.cat/agricultura, en l’apartat “Sanitat Vegetal”, trobareu informació sobre les mesures de prevenció i lluita contra aquesta plaga.