ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Articles

Avinyonet, territori cardioprotegit

AVINYONET, TERRITORI CARDIOPROTEGIT
Tenim cinc desfibril·ladors automàtics a Avinyonet de Puigventós!

En el marc del desplegament del projecte "Girona Territori Cardioprotegit", s'han instal·lat cinc desfibril·ladors externs automàtics (DEAS) al municipi:

 1. un a l'edifici de l'Ajuntament/dispensari (façana del darrera).
 2. un altre al Centre Cultural Puigventós de Mas Pau
 3. i un tercer a la zona esportiva del poble (camp de futbol i petanca).
 4. al carrer Llers, a la façana de La Societat.
 5. un a la Zona Esportiva de Mas Pau.

Com que tothom en pot fer-ne ús en cas d'emergència, Dipsalut ha ofert diverses activitats informatives del projecte i de demostració de l'ús dels DEAS al municipi.
L'objectiu ha estat:

- Donar a conèixer el projecte Girona Territori Cardioprotegit
- Sensibilitzar en relació a la mort sobtada cardíaca
- Promoure l'ús dels DEA fixos
- Facilitar l'aprenentatge de l'ús i del funcionament del DEA
- Sensibilitzar sobre la necessitat de practicar estils de vida saludables

ÚS DELS DESFIBRIL·LADORS
Com s'ha d'actuar en cas de trobar-nos davant una possible parada cardíaca?

Podeu trobar el vídeo informatiu aquí: VÍDEO

En cas de trobar-nos davant una possible parada cardíaca, cal seguir els passos següents (l'anomenada "cadena de supervivència"):

 • Cal apropar-nos a la víctima i comprovar si està conscient i si respira. Una bona manera és parlar-li per veure si reacciona i apropar la cara a la seva boca per determinar si respira.
 • Cal demanar ajuda a les persones que hi ha a la vora i trucar al telèfon d'emergències: l'112. És recomanable realitzar aquesta acció mentre ja es va a buscar el desfibril·lador més proper. Si algú ens està ajudant, el millor és que cadascú faci una cosa.
 • Un cop som davant el desfibril·lador (DEA), hem d'obrir-ne la caixa amb decisió, agafar-lo i córrer per portar-lo fins on és la víctima. En cas que no s'hagi pogut trucar a emergències, ens hi podem comunicar des de la mateixa columna del DEA.
 • Un cop som al lloc dels fets, hem d'obrir la tapa de l'aparell i escoltar i anar seguint les instruccions que ens dóna la locució.
 • El primer pas és descobrir el pit de la víctima
 • Després, cal agafar els pegats (els elèctrodes), desenganxar-los i col·locar-los sobre el tors de l'afectat. Un, el que es prefereixi, s'ha de posar a la part dreta, sobre el pit (per sobre el mugró). L'altre, va a l'esquerra, per sota el pit, a la zona de les costelles.
 • Quan l'aparell ens ho indiqui, ens hem d'apartar de la víctima per tal que el DEA doni la descàrrega elèctrica.
 • Si la persona recupera la consciència, només ens queda esperar els serveis mèdics. Sinó, és així, el DEA segueix monitoritzant el pacient i indicant-nos els passos a seguir. L'aparell determina si calen noves descàrregues i, de ser així, les va administrant, sempre amb previ avís. Les persones que en tinguin nocions, poden fer massatge cardiorespiratori entre una i altra descàrrega.
 • L'últim pas, és esperar l'arribada de l'assistència mèdica i explicar-los la situació. Ells s'enduran el DEA ja que conté informació de les constants del pacient. El proveïdor del servei reposarà l'aparell en menys de 24 hores ja que ha rebut una alerta indicant-li quin DEA s'ha utilitzat.

Instruccions ús desfibril·lador