ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Tractaments contra el mosquit tigre 2023

L'Ajuntament d'Avinyonet de Puiventós ha posat en marxa una nova campanya de tractament preventiu contra el mosquit tigre mitjançant els serveis que ofereix el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter. 

Un any més, des del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, s’ha activat el Programa de DIPSALUT de Suport a la gestió dels riscos derivats de la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus) a la demarcació de Girona. 

Ens trobem tot just a l’inici de la temporada del mosquit tigre, amb una presència incipient, però, per part de l'Ajuntament, ahir es va dur a terme el primer dels tres tractaments amb biocides als embornals sifònics, tant del poble com de la urbanització Mas Pau, amb l’objectiu d’inhibir la formació de larves de mosquit tigre, evitant que arribin a ser adults. I és que, per evitar la proliferació d’aquest insecte, el més important és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques. El tractament consisteix en col·locar una composició química sòlida al sifó dels embornals que elimini les poblacions immadures per tal d'evitar l'aparició dels mosquits adults. L’estiu és l’època de l’any més favorable per al desenvolupament d’aquest insecte. Per això el tractament s’anirà aplicant periòdicament, cada dos mesos, fins al mes d’octubre.

No obstant, i donat que les larves del mosquit tigre requereixen de petites quantitats d'aigua estancada per poder créixer (aigua acumulada en petits recipients com joguines, plat de testos, cendrers, galledes...), és fàcil que puguin desenvolupar-se en espais privats com jardins de cases, terrasses, etc. dificultant molt la intervenció de l'administració. La inaccessibilitat per part de l'administració a les propietats privades complica molt el control de les poblacions. És per això que el consistori recorda que la millor prevenció contra el mosquit tigre està a les mans dels propis ciutadans.

Per tot plegat, i paral·lelament a les tasques pròpies de l’Ajuntament, la ciutadania hauria de seguir les següents mesures de prevenció:

  • Buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
  • Tapar hermèticament, amb tapa o tela mosquitera, els dipòsits d'aigua per regar o qualsevol altre recipient exterior que es consideri imprescindible mantenir amb aigua.
  • Mantenir netes de restes vegetals les canaleres de recol·lecció d’aigües de les teulades i terrasses, així com els embornals dels patis.
  • Evitar acumulacions d'aigua en les zones de drenatge o canals de desguàs.
  • Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua i evitar els forats naturals presents en troncs.
  • Mantenir completament eixutes les basses o les piscines quan estiguin buides. En cas que estiguin plenes, aquestes s’han de mantenir tapades o en condicions higienico-sanitàries mitjançant els tractaments de l’aigua adients per evitar la proliferació de larves de mosquits. Les piscines de plàstic s'han de buidar periòdicament i, si no es fan servir, cal retirar-les. 
  • Posar peixos vermells en basses ornamentals i fonts de jardí, es menjaran les larves de mosquits.
  • Canviar sovint l’aigua dels abeuradors dels animals domèstics.
  • Posar sota cobert barques, carretons o remolcs, o bé posar-los cap per avall (per evitar acumulacions d’aigua).

Us recomanem que consulteu aquest tríptic informatiu.

Amb aquestes accions, tant a nivell públic com privat, podrem minimitzar l’impacte del mosquit tigre que tantes molèsties ocasiona i que pot arribar a tenir greus conseqüències per a la salut de les persones.

NOVETAT! En el cas que vulgueu comunicar alguna incidència en relació al mosquit tigre podeu descarregar-vos el següent FORMULARI i enviar-lo per instància genèrica on-line mitjançant la web municipal.  

Per a més informació sobre el mosquit tigre cliqueu aquí.