ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Mesures previstes a tot Catalunya en relació a la grip aviària 2023

Recordem la importància i l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia. 

Davant la confirmació d’un brot de grip aviària o influença aviària d’alta patogenicitat (IAAP) de subtipus H5N1 en aus salvatges a Catalunya i en galls dindi d’una granja d’engreix ubicada a Arbeca, us comuniquem que s’extremen les mesures per prevenir el contagi de l'aviram a totes les explotacions avícoles comercials o d’autoconsum i particulars.

Totes les granges, comercials i d’autoconsum, inclosos els particulars amb tinença d’aus de corrals no registrades ubicades a municipis de zones d’especial risc (ZER) i especial vigilància (ZEV) han d’aplicar les següents mesures d’acord amb l’article 5.1 de l’Ordre APA/2442/2006:

  • Prohibició d'ús d'aus dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclams de caça.
  • Prohibició de cria d’ànecs i oques conjuntament amb altres especies d'aus de corral.
  • Prohibició de la producció i manteniment d'aus de corral a l'aire lliure.
  • Prohibició de donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on hi puguin accedir aus silvestres (excepte si estan tractats de manera que garanteixi la inactivació del virus de la IA).
  • Els dipòsits d'aigua situats a l'exterior necessaris per motius de benestar animal quedaran suficientment protegits contra les aus aquàtiques silvestres.
  • Prohibida la presència d'aus de corral o altres tipus d'aus captives en centres de concentració d'animals.

Així mateix, i davant la gravetat de les conseqüències que comporta la introducció de la grip aviària en les granges, us informem que:

  • La influença aviària és una malaltia que provoca elevada mortalitat ens aus i és altament contagiosa entre aus.
  • Les aus salvatges poden ser portadores i poden transmetre el virus a les aus de corral a través del contacte directe o indirecte amb aquestes, ja sigui a través de femtes, aigua compartida, secrecions nasals, per persones, equips, estris,...
  • Les persones que mantenen aus de corral per autoconsum estan obligats a comunicar la tinença o cria d’aus de corral a l’Oficina Comarcal del DACC corresponent, per poder localitzar les granges i aplicar mesures de protecció.
  • S'han de complir les restriccions de cria a l’aire lliure que puguin afectar-los temporalment, per prevenir el contacte amb aus salvatges.

Finalment, destacar la importància i l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia. Es considera sospita d’IAAP l’aparició d’algun dels següents signes:

- Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
- Disminució en la posta superior durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
- Mortalitat elevada sense causa justificada.
- Signes clínics diversos com tos, esternuts, llagrimeig, descàrrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, tremolors, apatia, lesions hemorràgiques...

Us adjuntem un vídeo en relació a les mesures de bioseguretat en granges avícoles per prevenir l’entrada de la IAAP, elaborat pel Servei de Prevenció en Salut Animal:
https://twitter.com/agriculturacat/status/1615287837460398080?s=20&t=j-3EHrX9ruz2pr_mgQ-dsg

 

Gràcies, una vegada més, per la vostra col·laboració.