ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Mesures per recuperar el bosc urbà de Mas Pau i altres alzines i roure afectats

S'eliminaran els peus més afectats per la plaga i s'aplicarà tractament fitosanitari als peus que es puguin recuperar.

L'Ajuntament d'Avinyonet de Puigventós portarà a terme les properes setmanes una sèrie d'actuacions per recuperar la qualitat de l'entorn del bosc de Mas Pau, una zona forestal urbana al vell mig de la urbanització. Es tracta d'un alzinar de cap a tres hectàrees en un estat de conservació regular, que s'ha vist afectat per una plaga de l’escarabat banyarriquer (Cerambyx cerdo).

Les actuacions consistiran en talar alguns peus d'alzina fortament perjudicades pel banyarriquer, així com la crema de la fusta afectada. De la mateixa manera es procedirà a dur a terme un tractament d'endoteràpia dels exemplars d’alzina no tan afectats per la plaga en questió.

L'endoteràpia consisteix en injectar un producte fitosanitari al tronc de l'alzina, de forma que sigui el seu propi sistema vascular qui el transporti a tot l'arbre. A diferència d'altres tipus d'endoteràpia, la que s'utilitzarà serà sense broca de taladre; només es clavaran unes agulles especials de manera que es provocarà menor impacte al tronc. No tindrà lloc la nebulització de cap producte i, per tant, el tractament serà del tot innocu per a persones i/o animals que podran seguir passejant per la zona en el moment del tractament.

Cal tenir en compte que no s'erradicarà la plaga amb un sol tractament. S'hauria de preveure 1 o 2 tractaments anuals durant els propers 2 o 3 anys. El tractament també inclourà la instal·lació de paranys fets a base de feromones, que serviran com a atraient i esquer de la plaga per a aconseguir rebaixar la població (captura d'adults duta a terme en el moment adequat). 

Els productes utilitzats estan autoritzats pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. L’actuació conjunta es fa d’acord amb la legislació vigent (Reial decret 1311/2012 on s’estableix el marc d’actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris).

  Exemplar d'alzina afectada.