ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l'escola Gonçal Comellas

Aquesta instal·lació permetrà cobrir la demanda elèctrica de l’escola a partir de l’energia generada.

Aquesta acció impulsada per l’Ajuntament, és un primer pas cap a la transició energètica i permetrà cobrir la demanda elèctrica de l’escola a partir de l’energia generada. Es tracta d’una nova aposta per la millora i respecte amb el medi ambient, dins el marc del programa “Del Pla a l’acció” que la Diputació de Girona a través de Servei de Medi Ambient ofereix per al finançament d’accions per millorar l’eficiència energètica i reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. Així mateix, amb la producció d’energia elèctrica amb font renovable es genera un estalvi en el consum d’energia convencional.

La instal·lació fotovoltaica per a la producció d’electricitat es destinarà a l’autoconsum dels barracons escolars de l’escola Gonçal Comellas. L’execució de la instal·lació està preparada per tal que, si fos necessari, es podria realitzar en un futur l’autoconsum compartit entre diferents equipaments municipals, entre els quals hi ha la pròpia escola Gonçal Comellas i l’Ajuntament.    

Les obres consisteixen en la instal·lació de 22 mòduls fotovoltaics amb una potència de 410 kW cadascun, en total 9,02 kWp. La superfície total de captació solar serà d’uns 46,00 m². L'estalvi en electricitat gràcies a l'autoconsum elèctric instantani serà de 7.150 kWh. equivalent a 2,26 tn CO2 evitades. En total es produiran uns 11.250 kWh d'origen renovable (4.100 kWh dels quals seran injectats a la xarxa i compensats a la factura), per la qual cosa s'obtindrà un total de 3,60 tn COevitades.

Així doncs, part de l’energia generada serà per a l’autoconsum de l’escola i la sobrant –principalment la que es produeixi durant els dies que l’escola estigui tancada per vacances o caps de setmana– es tornarà a injectar a la xarxa elèctrica a canvi d’una compensació de la factura mensual. Val a dir que les plaques s’han emplaçat d’acord amb la normativa urbanística municipal i respectant al màxim la imatge arquitectònica de l’edifici.

L’actuació, impulsada per l’Ajuntament, compta amb el suport de la Diputació de Girona, que n’ha subvencionat part del cost. Dels 17.596,69 € que ha costat la instal·lació de les plaques fotovoltaiques, la Diputació n’assumirà 11.118,38 euros. La subvenció forma part del programa Del Pla a l’Acció 2020-2021 (línia 5) que la Diputació, a través del Servei de Medi Ambient, ofereix per finançar accions que millorin l’eficiència energètica i redueixin l’emissió de gasos amb efecte hivernacle.

 

La instal·lació d’aquestes plaques se suma al fet que el subministrament de l'energia prové d'energia verda, i que, en el seu moment, es va ajustar la potència contractada. Tot això, juntament amb el fet d'injectar l'energia sobrant de les plaques, farà que es vegi compensada la factura de l'equipament. 

Val a dir que en relació al Programa de Del Pla a l'Acció 2020-2021, a part de la línia 5 esmentada s'ha concedit la línia 1, corresponent a la gestió energètica municipal (línia 1), per un import de 1.285,50 euros que inclou:
- Servei de comptabilitat i gestió de subministraments energètics municipals.
- Punt d’informació energètica municipals adreçats a la ciutadania.