ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Detectat el bernat marbrejat a Avinyonet de Puigventós

Ara és l'època en la qual els adults de la segona generació d’aquesta plaga estan migrant cap als refugis hivernals (cases, magatzems, construccions, etc.), on pretenen passar l’hivernA la primavera de l’any vinent, amb l’arribada de la calor, seguirà el seu cicle. 

S'ha detectat a Avinyonet de Puigventós el bernat marbrejat (Halyomorpha halys), vist per primera vegada a Europa l’any 2007, concretament a Suïssa. Aquesta xinxa és un insecte hemípter invasor d'origen asiàtic. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes. S’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles (fruiters, avellaner, blat de moro, horta…). Tot i que a Catalunya no s’ha detectat en cultius, a altres països com EUA i Itàlia s’han registrat greus pèrdues econòmiques per les seves afectacions en l’agricultura. Per tant, és molt important que es controli en parcs i jardins per evitar que augmentin molt les poblacions i es desplacin cap als nostres cultius agrícoles.

El principal problema per a la ciutadania és que el bernat marbrejat té la particularitat d’hivernar dins les construccions: cases, altres edificis, vehicles, etc. S'amaguen entre cartrons, roba als balcons, o a l'exterior. Tot i que no suposa cap risc per a les persones ni els animals, ni els transmet malalties, resulta molt molest i pot comportar una certa alarma. Cal saber que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua i sabó. També són interessants les mesures preventives com col·locar barreres físiques (mosquiteres) que inpedeixin la seva entrada. 

Insistim que és molt important tenir clar que s'han de destruir els individus capturats d’aquesta espècie invasora. Això ajudarà a controlar les poblacions d’aquesta plaga, en benefici de la salut dels conreus. També ajudarà a reduir les poblacions que entren a les cases i que generen molèsties a les persones. 

Us facilitem informació que ha publicat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació sobre aquesta espècie invasora:

- Fitxa de la plaga
- Tríptic informatiu
- Pòster informatiu
- Guia tècnica per a la identificació de l’Halyomorpha halys

També podeu consultar la informació sobre el bernat marbrejat que ja es va publicar en el seu moment a la web municipal (principis del 2019).

Moltes gràcies per la vostra col·laboració.
Restem a la vostra disposició per resoldre qualsevol dubte.