ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Tractaments contra el mosquit tigre 2018

L’Ajuntament a principis d'aquest mes ja va començar els tractaments per lluitar contra el mosquit tigre, als embornals del municipi, però la millor prevenció contra aquesta plaga està a les mans dels propis ciutadans.

Benvolguts veïns,

Un any més, des del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, s’ha activat el programa de Dipsalut, per el Suport a la Gestió dels Riscos Derivats de la Presència del Mosquit Tigre (Aedes Albopictus) a la demarcació de Girona.

De moment la presència de mosquit tigre és baixa o moderada, ja que la meteorologia, amb temperatures relativament baixes fins fa poques setmanes, sobretot les nocturnes, ha frenat l’activitat, i el seguiment que li fem amb trampes de captura d’adults així ho demostra. Tot i això, a partir d’ara l’activitat del mosquit tigre es començarà a incrementar, i per tant és important potenciar les accions de sensibilització amb la finalitat que els ciutadans conegueu bé les mesures de prevenció per evitar la seva proliferació.

Per part de l'Ajuntament ja s'ha començat un primer tractament amb biocides als embornals sifònics, tant del poble com de la urbanització Mas Pau, amb l’objectiu d’inhibir la formació de larves de mosquit tigre, evitant que arribin a ser adults. I és que, per evitar la proliferació d’aquest insecte, el més important és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques. El tractament consisteix en col·locar una composició química sòlida al sifó dels embornals que elimini les poblacions immadures per tal d'evitar l'aparició dels mosquits adults. L’estiu és l’època de l’any més favorable per al desenvolupament d’aquest insecte. Per això el tractament s’anirà aplicant periòdicament, cada dos mesos, fins al mes d’octubre.

No obstant, i donat que les larves del mosquit tigre requereixen de petites quantitats d'aigua estancada per poder créixer (aigua acumulada en petits recipients com joguines, plat de testos, cendrers, galledes...), és fàcil que puguin desenvolupar-se en espais privats com jardins de cases, terrasses, etc. dificultant molt la intervenció de l'administració. La inaccessibilitat per part de l'administració a les propietats privades complica molt el control de les poblacions. És per això que el consistori recorda que la millor prevenció contra el mosquit tigre està a les mans dels propis ciutadans.

Per tot plegat, i paral·lelament a les tasques pròpies de l’Ajuntament, la ciutadania hauria de seguir les següents mesures de prevenció:

  • Buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
  • Tapar hermèticament, amb tapa o tela mosquitera, els dipòsits d'aigua per regar o qualsevol altre recipient exterior que es consideri imprescindible mantenir amb aigua.
  • Mantenir netes de restes vegetals les canaleres de recol·lecció d’aigües de les teulades i terrasses, així com els embornals dels patis.
  • Evitar acumulacions d'aigua en les zones de drenatge o canals de desguàs.
  • Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua i evitar els forats naturals presents en troncs.
  • Mantenir completament eixutes les basses o les piscines quan estiguin buides. En cas que estiguin plenes, aquestes s’han de mantenir tapades o en condicions higienico-sanitàries mitjançant els tractaments de l’aigua adients per evitar la proliferació de larves de mosquits. Les piscines de plàstic s'han de buidar periòdicament i, si no es fan servir, cal retirar-les. 
  • Posar peixos vermells en basses ornamentals i fonts de jardí, es menjaran les larves de mosquits.
  • Canviar sovint l’aigua dels abeuradors dels animals domèstics.
  • Posar sota cobert barques, carretons o remolcs, o bé posar-los cap per avall (per evitar acumulacions d’aigua).

Us recomanem que consulteu aquest tríptic informatiu.
Per a més informació sobre el mosquit tigre cliqueu aquí.