ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Caiguda d'una palmera a la Rambla de Sta. Eugènia

Palmera afectada per l'escarabat morrut

El passat diumenge 26 d’octubre va caure una de les palmeres de la Rambla de Santa Eugènia de Mas Pau. El motiu va ser que estava greument afectada per la plaga d’escarabat morrut.  

Arrel d’això, i donat que la segona palmera que hi ha a la Rambla també tenia un grau d'invasió força avançat, s’ha cregut convenient arrancar-la pel risc que suposava per a les persones i mainada usuàries del parc infantil proper.

Malauradament, en els propers mesos s’haurà de procedir a l’eliminació de les dues palmeres de davant de l’Ajuntament, donat que tampoc responen al tractament fitosanitari de xoc.

El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) que és originari del sud-est asiàtic i de Polinèsia, és un insecte coleòpter barrinador de la família dels curculiònids, de color vermellós, i que mesura entre dos i cinc centímetres. L'atac a les diferents espècies de palmeres, sobretot a la canària que és més sensible, es produeix generalment a través de la corona d'aquesta o de ferides que hi pot haver al tronc. Un cop dins, l'insecte es dedica a anar barrinant l'arbre fins que aquest queda totalment destruït.

Pel que fa als símptomes, és difícil detectar la presència de la plaga en els seus atacs inicials. La caiguda de fulles i la presència de capolls al punt d'inserció de les fulles són els primers símptomes de la presència de la plaga. En poques setmanes, la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, i origina la mort de la palmera.

És molt probable que altres exemplars privats de la zona també estiguin afectats per aquest insecte. D’acord amb la normativa vigent, els propietaris (ajuntaments i particulars) de palmeres afectades han de prendre mesures per evitar la propagació de la plaga. Aquestes mesures són bàsicament les següents:
- Vigilar totes les palmeres, especialment les canàries.
- Comunicar al Servei de Sanitat Vegetal, mitjançant la bústia electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. de la presència de palmeres sospitoses o afectades.
- Si es detecten palmeres afectades i es vol intentar salvar-les caldrà:

  1. Aplicar de forma immediata tractaments insecticides de xoc: dutxes periòdiques de la palmera (5 tractaments a l’any) amb productes fitosanitaris específics.
  2. Sanejar o eliminar al màxim la part afectada i posteriorment tractar.

- Si es detecten palmeres afectades i no es vol/pot intentar salvar-les perquè ja estan massa afectades, caldrà:

  1. Extreure i destruir totes les parts afectades de la palmera (crema o a través d’un gestor de residus autoritzat).
  2. Realitzar tractaments de xoc per tal d’eliminar la plaga abans de talar.

En tot cas resta absolutament prohibit tallar una palmera afectada i abandonar les seves restes a les àrees d’aportació de material de poda i jardineria que es troben a la via pública, sense abans haver fet un tractament de xoc per tal de matar els escarabats, les seves larves i capolls. Això fa que es propagui la plaga.

Per a més informació sobre la plaga i els seus tractaments podeu consultar la web municipal d’Avinyonet de Puigventós www.avinyonetdepuigventos.cat (a l’apartat de L’Ajuntament / Serveis municipals / Medi ambient / Control de plagues / Escarabat morrut) o clicar aquí.