ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

El coworking rural, una gran oportunitat per als emprenedors de la comarca

Avinyonet de Puigventós és notícia al diari digital de l'Alt Empordà: Figueres.com.

En data 16 de febrer ha sortit publicada la següent notícia al diari digital de l'Alt Empordà, Figueres.com:

«A l’Alt Empordà hi ha tres municipis que ofereixen a professionals i autònoms uns espais de treball per compartir i desenvolupar projectes, sense renunciar a un entorn rural: Navata, Pont de Molins i recentment Avinyonet de Puigventós.

La Bàrbara Garcia és arquitecte paisatgista. Fa uns anys es va instal·lar juntament amb la seva parella, Hinners, que també és arquitecte paisatgista, a Avinyonet de Puigventós. Abans vivien i treballaven a Barcelona. Tots dos són autònoms i són usuaris del coworking, un concepte que es va encunyar l’any 1999 pel dissenyador nord-americà Bernie De Koven per referir-se a aquells espais comuns compartits entre treballadors amb diferents projectes, que no necessàriament col·laboren o cooperen entre ells. A l’Alt Empordà hi ha tres municipis que ofereixen als emprenedors aquesta oportunitat de disposar d’un espai de treball i de trobada amb altres professionals i amb un preu altament competitiu: Navata, Pont de Molins i Avinyonet de Puigventós. Els tres centres han creat una xarxa, la Comunitat Coworking Rural de Salines Bassegoda, integrada en el projecte Cowocat Rural que impulsa, entre altres entitats, ADRI-NOC. Es tracta d’un projecte de cooperació que busca potenciar la creació d’espais de coworking a les zones rurals, i fomentar els valors del coworking i del teletreball en els territoris dels 10 Grups d’Acció Local que participen al projecte. Actualment hi ha 29 els professionals residents a l’Alt Empordà que fan ús de les instal·lacions d’aquests tres centres. Les seves professions són molt variades: enginyers ambientals, filòlegs, músics, arquitectes, mestres, dissenyadors, informàtics i consultors, entre d’altres. Provenen dels mateixos municipis però també dels voltants. En el cas del coworking de Pont de Molins hi ha un usuari de La Selva de Mar, ja que no hi ha espais d’aquestes característiques a la costa.

Quan la Bàrbara i en Hinners van canviar la gran ciutat per l’Alt Empordà van tenir clar que volien un espai de coworking per continuar amb les seves carreres professionals. “Els professionals autònoms estem molt acostumats a treballar des de casa i això et fa aïllar del món. El coworking és molt bo perquè dóna als autònoms facilitats i el contacte professional d’altres camps molt interessant”, ha explicat la Bàrbara.

Primer van ser usuaris del coworking de Navata, situat al centre cívic. Allà l’Ajuntament ofereix als autònoms o petits empresaris un espai de treball i sales de reunions. En Juan Diego Martin i la seva sòcia Anna Falgàs han creat l’empresa ‘Walk&Bikes’, (www.walkandbikes.com) dedicada a fer activitats a la natura i rutes guiades de senderisme, cicloturisme, ciclisme, BTT i trailrunning. Ells són dos usuaris del coworking de Navata. “La nostra empresa treballa molt on-line però ens trobàvem que no teníem un espai per reunir-nos i fer la feina. Ens trobàvem en cafeteries o a casa d’un o l’altre. Fa dos mesos que vam saber que a Navata hi havia aquest centre i ens hi vam apuntar. És molt positiu perquè tens contacte amb altres professionals que no necessàriament treballen en el mateix sector però que en un moment sí que ofereixen un servei que necessites, com en el nostre cas a l’hora de dissenyar la pàgina web i et donen un punt de vista diferent del teu negoci”, ha explicat Juan Diego Martin.

Al novembre de l’any passat, l’Ajuntament d’Avinyonet de Puigventós va obrir un coworking a l’edifici de l’antiga biblioteca. Actualment hi ha tres usuaris i tres més ja s’han interessat per utilitzar l’espai. Es troba en un entron privilegiat, envoltat de natura i amb les comoditats d’un lloc obert i diàfan pensat per dinamitzar projectes de microempreses i d’autònoms i per la interrelació amb altres potencials coworkers. Està obert de 9 del matí a 8 de la tarda. L’edifici disposa de dues plantes: la planta baixa està pensada com a sala de reunions i activitats, i en la planta superior s’ubiquen els despatxos.

El coworking rural permet que els emprenedors s’ajudin encara que no tinguin un projecte en comú, perquè el fet de compartir el mateix espai de treball permet nodrir-se de les experiències dels altres emprenedors. “És enriquidor perquè a més l’usuari d’aquests centres són professionals lliberals amb uns projectes innovadors que obren nous conceptes de la paraula negoci, des del respecte i la col·laboració”, ha dit la Bàrbara Garcia.»